Gurbetçi üreticiler üzgün dönüyor


Okulların tatil olması ile parça parça memleketine gelen gurbetçiler bayram sonrası peyderpey yaşadıkları gurbete dönüyorlar.

Bugün Tirebolu Kuzgun Köyünde rastladığımız gurbetçiler, “Fındığımızı da kurutarak dönüyoruz. Ancak fındık fiyatları gelmemize değmedi. Geçen senenin altında açıklanan fiyatlar bizleri gerçekten çok üzdü” dediler.

Adının açıklanmasını istemeyen bir üretici “Geçen senelere göre daha fazla olacağı sanılan fındık göründüğü gibi olmadı. Toplamadan bir iki ay önce müthiş bir fındık vardı. Fındık dökülmedi ama nereye kayboldu biz de anlamadık. Topladığımız fındık da emeğimizi karşılamadı. Maliyetinin 8,75 TL olduğu açıklanan fındık için hükümet 10.50 TL fiyat açıkladı. Ancak tüccar 9.50'den kapı açtı şu an 8,75 TL. Fındık gibi maliyetine satılan bir ürün var mı bilmiyorum. TMO’nun fındık alacağı açıklandı. Ancak TMO hem randevulu çalışıyor hem de koskoca Tirebolu ve Doğankent’te tek yerde alım yapıyor. Randevu alınsa bile kuru mu yaş mı, randıman tutacak mı tutmayacak mı belli değil. Oraya kadar götürmek için nakliye ve hamaliye masrafı da çabası” dedi.

İstanbul’a dönen bir başka gurbetçi de “Fındığı kurutarak tüccara sattım. 9 liradan verdiğim fındık için bekleyemezdim. Zaten bizim buralarda %90’ının bir tondan aşağı fındığı var. Tüccarla TMO arasında 1,5 TL fark var. Benim 450 Kilo fındığım vardı. 600 lira için nakliyeci ve hamal tutup saatlerce TMO önünde beklemeye değmez. Hem randıman tutacak mı, yaş ve kuru mu stresine değmezdi” dedi.

İstanbul’a dönen gurbetçilerin bolca fındık götürdükleri ve orada hiç olmazsa bir miktarını daha yüksek fiyatlarla konu komşuya satacakları belirtildi.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/09/11/gurbetci-ureticiler-uzgun-donuyor/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"