Fındık 9.25 TL’ye düştü


Türkiye’ye 2 milyar 290 milyon dolar döviz kazandıran fındık üreticisini üzdü. Karadenizli çiftçi fındık fiyatında revize beklerken fiyatlarda düşüş yaşadı. 2017 sezonundan umutlu olan fındık üreticisi fiyatların daha iyi seviyelerde olacağını düşünürken, serbest piyasada fındık bugün Giresun’da 9,25 liradan, Ordu’da ise 8,25 liradan işlem gördü. TMO’nun da dün itibariyle başladığı alımların ardından fiyatların yükseleceği düşünülürken, fiyatlar 50 ile 25 kuruş geriledi.

Piyasa fiyatlarına tepki gösteren Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı açıklamada, “TMO’da Giresun kalite 10,5 TL, Ordu Levant kalite ise 10 lira olarak alıyor. Serbest piyasada ise fındık Giresun’da 9,25 lira iken, Ordu’da bu fiyat 8,25 lira olarak işlem görüyor” dedi.

Bazı üreticilerin ekonomik durumu iyi olmadığı için manavlardan ödünç para alarak daha dalında duran fındığı sattığını söyleyen Karan, bu durumun da fiyatları çok fazla etkilediğini ifade etti. Tüccardan ödünç para alan üreticinin fındığını mecburen manava getirdiğini belirten Karan, “Ödünç para aldığı zaman toplamış olduğu ürünü de o tüccara vermek zorunda kalıyor. Bu durumlarda Giresun’da dahi 8 ve 8,5 liradan üreticinin fındığını sattığını bizde duyduk ama kimseye borcu olmasa ve fındığı elinde olsa 9,25 liradan fındık alıyorlar Giresun’da” ifadelerini kullandı.

Fiyatta şu an için bir revizyon görülmediğini vurgulayan Karan, “Çalışmalar devam ediyor fiyat revizyonu konusunda ama şu an için yakın bir süreçte olacağını düşünmüyoruz. İnşallah umudumuz fiyatların bir an önce revizyon edilmesi. Üreticimiz fındığını ya FİSKOBİRLİK ile ya da TMO ile değerlendirsin. Onlar piyasanın üzerinde alım yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Haber: Yeşilgiresun

"http://www.giresunhaberci.com/2017/09/08/findik-9-25-tlye-dustu/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"