"Maliyetinin altında kimse fındık satmaz"

GZO Başkanı Nurittin Karan, fındıkta ne rekolte, ne fiyat belli, kusura bakmasın kimse maliyetinin altında fındık satmaz” dedi. Karan, isim vermeden ihracatçıları ve siyasileri de suçladı. Karan, ihracatçılar için “Alıcı tarafı her zaman ki, gibi talep yok diyerek, sektörü manipülasyon etme çabası içerisinde” siyasetçiler için ise “Üretici sizden somut adımlar atmanızı bekliyor. Çıkıp da size fındığın bu bölge insanı için ne kadar değerli olduğunu anlatacak değiliz” ifadelerini kullandı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, üreticinin maliyetine fındık satmayacağını ifade ederek, “Hiç kimse kimseyi kandırmaya çalışmasın. Fındığın maliyeti de gerçek değeri de ortada” dedi.

Karan yaptığı açıklamada, son iki yılki rekolte ve ihracat rakamlarına bakıldığında rekolte rakamlarında büyük değişkenlik yaşanırken ihracat rakamlarının aşağı yukarı aynı sevide olduğuna işaret etti.

İHRACATÇI YA ELEŞTİRİ

Türk fındığının her zaman dünyada alıcı bulduğuna dikkat çeken Karan, “Yeni bir sezon yeni bir umut olması gerekirken üretici sezona buruk girdi. Ne rekolte belli, ne fiyat belli. Talep yokta 2015 yılı rekoltesi 670 bin ton iken Temmuz ayı sonu gerçekleşen iç fındık ihracatı 235 bin ton.  2016 yılında ise 420 bin ton rekolte var iken Temmuz ayı sonu itibariyle 223 bin ton iç fındık ihracat edilmiş. Talep yokta aynı oranda fındığı nasıl sattınız. Yoksa bunu bahane ederek üreticinin alın terini yok saymaya mı gittiniz.

Sizin bahaneniz de, alavere-dalavereniz de bitmez. Birde şu dikim alanları var ya ne hikmetse sürekli artıyor. El insaf bu dekim alanlarını berim üreticim artırmadı. Gideceksiniz Gürcistan’da binlerce dönüm arazisi kapatacaksınız, fındık bahçeleri kuracaksınız ondan sonra Türkiye’de üretim fazla fiyat düşük olsun diyeceksiniz. Beyler üretici maliyetinin altında size fındık satmak zorunda değil. Bu rakamlara pazara fındık inmez, kendinizi buna inandırmayınız. Üretici varsa siz varsınız” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ NEREDE?

Karan, bölge milletvekillerine de seslenerek, “Fındık bölgesi milletvekillerine şunu hatırlatmak isteriz, sosyal medyada ve basın aracılığıyla “biz fındık için şunla, bunla istişare ettik” diyerek fındıktaki sorunları çözemezsiniz. Üretici sizden somut adımlar atmanızı bekliyor. Çıkıp da size fındığın bu bölge insanı için ne kadar değerli olduğunu anlatacak değiliz” ifadelerini kullandı.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/08/16/maliyetinin-altinda-kimse-findik-satmaz/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"