"Fındığın üçte biri koruk"

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hayal kurulduğu gibi bir fındık rekoltesi olmadığını fındığın üçte birinin koruk olduğunu söyledi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurttin Karan, birileri tarafından hayal kurulduğu gibi fındık rekoltesi bulunmadığının altı çizerek, “Şu anda hasat edilen fındığın üçte biri ‘koruk’ dedi.

Karan, devletin Gıda, Tarım ve Bakanı dahi “2017 yılı rekoltesi 650 bin tonlar civarında gerçekleşebilir” yönünde açıklamada bulunurken, birileri tarafından halen 750 bin ton rekolte dillendirilmesine bir mana veremediklerini, bunun takdiri ve değerlendirmesini üreticiye bıraktıklarını kaydetti. Karan, bahçesine bin bir umutla giren üreticilerin bu yıl büyük hayal kırıklığı yaşadığına dikkat çekerek, şu anda hasat edilen üç fındıktan ikisinin karamuk olduğunu, bununda büyük oranda rekolteye yansıyacağını ifade etti.

Toplanan fındıkların ne kadarının çuvala gireceğinin tam bir muamma olduğunu belirten Karan şöyle konuştu; “Bölgemizde ve ilimizde fındık hasadı sahil kesimlerde büyük oranda tamamlanırken, orta ve yüksek kesimlerde devam etmekte. Ancak üreticilerimiz tarafından bizlere aktarılan bilgilere göre, toplanan fındıkların üçte biri kara karamuk yani halk arasındaki tabirle koruk. Bunu bahçeye giren ve fındık hasadı yapan herkes bizzat görebilir. Biz birileri gibi oturduğumuz yerden masa başında rekolte tespiti yapmıyoruz. Üreticilerimizin bize aktardığını ve bizzat kendi tespitlerimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kaldı ki, biz bu zamana kadar bir rekolte rakamı telaffuz etmedik. Ziraat Odası olarak, “rekolte tespiti devlet eliyle tek elden yapılsın, çıkan sonuca razıyız” dedik. Bu arada rekolte tespit komisyonlarda yer alan bazı kurumlar gibi çıkan sonucu beğenmeyerek şer de düşmedik. Tespit edilen sonucun altına imzamızı attık. Biz şunu söylüyor ve savunuyoruz; bu yıl ki fındığın üçte biri ‘koruk’ fındık çuvala girince bunu da herkes apaçık görecektir. Halen bu yıl 750 bin ton fındık rekoltesi var diyenlerde o zaman ne diyecek merak ediyoruz.”

TMO ALIMINA BAŞLADI

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bugün itibariyle fındık alımlarına başladığını da hatırlatan Karan, “TMO 21 Ağustos tarihi itibariyle yaklaşık 20 alım merkezinde fındık alım kampanyasına başlayacak. TMO yetkilerinden edindiğimiz bilgilere göre, ofis günlük 2 bin ton alım gerçekleştirecek ve %2 hamaliye ücreti almayacak. TMO açıklandığı gibi Giresun kalite fındığı 10.5 liradan, levant kalite fındıkları ise 10 liradan alacak. Üreticilerimiz ürün teslimi için randevularını TMO’nun resmi internet sitesi üzerinden veya alım merkezlerimden alabilecekler. TMO’nun piyasada olması önemli. Her ne kadar açıklanan fiyat üreticilerimizi tatmin etmese de üretici en azından ürünü 10.5 liranın altında satmayacağını bilecek” dedi.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/08/21/findigin-ucte-biri-koruk/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"