Uzman Psikiyatri Çiçek, Çocuklarda karne heyecanını değerlendirdi


SB-GRÜ Kadın Doğum Ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hasta kabulüne geçtiğimiz hafta başlayan Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevgi Çiçek karne heyecanı konusunda velileri bilgilendirdi. Çocuğun getirdiği karneye karşı ne şekilde davranılması ve nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulunan Çiçek; “Yaz tatili yaklaşırken çocukları karne heyecanı sarar. Bazı çocuklar aldıkları karne sayesinde kendisini çok mutlu hissedip gururlanırken, bazı çocuklar da karneleri yüzünden yetersizlik duygusu içinde olabilir, derin bir üzüntü yaşayabilirler.  Karne, çocuğun dönem boyunca okulda yaşadığı öğrenme süreçleri ve sergilediği davranışlarıyla ilgili bir geribildirimdir. Bu haliyle karne, çocuğun kişilik özelliğinin, zihinsel kapasitesinin, yeteneklerinin tek başına göstergesi olamaz. Alınan karne çocuğa ve ailesine, çocuğun yeterli olduğu ya da desteklenmesi gereken alanlar konusunda fikir verir.

SUÇLAYICI VE ÖRSELEYİCİ DAVRANMAYIN

Aileler yeni karneyle karşılaştıklarında çocuklarıyla olumlu bir iletişim içinde olmalı, sakin ve yapıcı bir tavırla, çocuklarının da değerlendirmeye katılmasını sağlamalıdırlar. Çocuk başarısız bir karne getirdiyse özellikle suçlayıcı, örseleyici davranmamak, çocukla birlikte gelecek dönemler için alınabilecek önlemler, çözüm yolları araştırılmalıdır. Anne ve babalar çocuklarını her durumda koşulsuz olarak sevdiklerini, onları değerli bulduklarını hissettirmelidirler. Böylece çocuklar, aileleriyle yaşadıkları ve paha biçilmez değerde olan sevgi ve güven ilişkisini karne notlarının gölgelemeyeceğinin sezgisini taşırlar. En çok yapılan hatalar, çocuğu cezalandırmak, tehdit etmek, diğer çocuklarla kıyaslamak, kişiliğine yönelik saldırılardır. Bu davranışlar, çocuğun ailesinden uzaklaşmasına, söylenenleri umursamamasına, uyum sorunlarına yol açabilir. Birçok konuda olduğu gibi, anne baba önce sorumlu bir birey olma konusunda çocuğa örnek olmalıdır.

ARKADAŞLARINI ÖRNEK GÖSTERMEYİN

Çocuklar okul başarısı, karne notları konusunda kardeşleri ve arkadaşları ile asla kıyaslanmamalıdır. Çocuğun başarılı olduğu alanlar kendisine gösterilip, yetersiz olduğu konularda da başarılı olabileceği yönünde cesaretlendirilebilir. Arkadaşlarının ya da başkalarının yanında çocuğu eleştirmek, aşağılamak çocuğun kendisine olan güvenini, benlik saygısını zedeleyebilir. Çocuğun zihinsel kapasitesi, çocuğun öğrenmesini bozan dikkat eksikliği, hiper aktivite bozukluğu, özel öğrenme bozukluğu, depresyon gibi psikiyatrik, görme ve işitme kayıpları gibi bedensel hastalıklar karne notlarının düşük olmasına neden olabilir. Çocuğun başarısını engelleyen sorun saptandığında gerekli olan bazı durumlarda bizlerden yardım alınabilir, çocuk, aile ve okulla işbirliği içinde bir tedavi planlanabilir.

"http://www.giresunhaberci.com/2017/06/12/uzman-psikiyatri-cicek-cocuklarda-karne-heyecanini-degerlendirdi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"