TMO fındık alımına başladı

TMO, Giresun’da ilk fındık alımını gerçekleştirdi.  İlk gün olması sebebiyle yoğunluk yaşanmadı.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımına başladı.  Çiftçi Kayıt Sistemi’ne bağlı olan ve randevu alan üreticiler TMO’nun alım yaptığı depolara gelerek fındıklarını teslim etmeye başladılar.

Serbest piyasadaki tekelleşmeyi ve düşük fiyat sistemini kırmak amacıyla piyasaya giren ve Giresun kalite kabuklu fındığın kilogramını 10 lira 50 kuruştan, levant kalite fındığın kilosunu ise 10 liradan almaya başlayan TMO, Türkiye’nin en fazla fındık üretilen ili Ordu’da kiraladığı depoda ilk fındık alımını gerçekleştirdi. Giresun merkezde Dereli yolu girişindeki Karayel Fındık fabrikası, Tirebolu’da ise Rey Saç da fındık alımı yapan TMO deposunda ilk gün olması sebebiyle yoğunluk yaşanmadı.

TMO YENİ SEZONDA DA FINDIK ALACAK

Üreticinin getirdiği fındık ilk etapta randıman ölçümüne tabi tutuldu. Randımanın ardından alım gerçekleştirildi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, TMO’nun fındık piyasasına girmesinin serbest piyasaya olumlu etki yapacağını söyledi. Karan, “TMO’nun varlığı iyi bir gelişme oldu. Piyasalarda var olduğumuzu gösterdik. Tıkanan serbest piyasanın geldiği noktada TMO’nun girişi piyasayı rahatlatacaktır. Bugün ilk fındık geldi. Bu durum serbest piyasaya olumlu etki yapacaktır. Tahminlerimiz serbest piyasada da fiyatların yükseleceği şeklindedir. Üreticilerimiz TMO’ya fındık vermekten çekinmesinler” dedi.

Karan, TMO’ya fındık verecek olan üreticilerin ilgili kurumun internet sitesine girerek randevu almaları gerektiğini de söyledi. Nurittin Karan, TMO’nun önümüzdeki yıl da fındık alımını sürdüreceğini söyledi.

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), yarından itibaren fındık alım kararına ilişkin, "Biz TMO'nun doğrudan piyasaya girmesinden ziyade Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası üzerinden alım politikası izlemesini istiyoruz. Ofisin borsayı kullanarak piyasada olmasını daha uygun buluyoruz" dedi.

Haber: Yeşilgiresun

"http://www.giresunhaberci.com/2017/04/25/tmo-findik-alimina-basladi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"