Giresun Koruma Kurulu 2017 Yılı 1. Olağan Kurulu yapıldı

2017 yılı Giresun Koruma Kurulu 1. Olağan Toplantısı dün saat 14.00’te Giresun Sanayi Sitesi İşletme Kooperatifi Toplantı ve Teşhir Salonunda yapıldı.

Giresun Koruma Kurulu toplantısına Giresun Valisi Hasan Karahan, Giresun Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Kurt, Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya,  Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun,   Giresun Barosu Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Kd. Albay Fatih Kılınç,  Bulancak, Tirebolu, Espiye, Görele, Dereli, Keşap ilçelerinin Kaymakam, Belediye Başkanları ve savcıları ile Koruma Kurulu olağan üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programa devam edildi.

“SUÇUN KARŞILIĞINDA BİR “ÖDETME” VE “ÖĞRETME” ANLAYIŞI OLACAKTIR”

Toplantıda ilk olarak söz alan ve katılımlarından dolayı katılımcılara teşekkür eden Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, “Fiilin suç olarak tanımlanması, kurulu düzenin salahiyetine bağlı olmuştur. Düzeni bozan fiiller suçtur. Bu suçların düzene ne kadar zarar verdiği ile ilişkili olarak da ağırlık derecesi verilmiş ve buna göre de yakışır bir ceza anlayışı getirilmiştir. Ancak düzen değiştikçe suç terimiyle sıfatlandırılabilecek eylemler de değiştirmiştir.

[gallery td_select_gallery_slide="slide" size="full" ids="24594,24595,24596,24597,24598,24599,24600,24601" orderby="rand"]

Düzenin değişmesi sadece suç olarak tanımlanabilecek eylemleri değil, karşılığında verilen ceza türlerini de değiştirmiştir. Günümüzde halen demokratik yönetimlere sahip olmayan ülkeleri hariç tutarak, Avrupa anlayışına baktığımızda orta çağda uygulanan idam, dövülme, linç edilme, yakılma, açık alanda işkence görme gibi çeşitli bedensel cezaların artık uygulanılmadığı, tasvip edilmediğini görüyoruz.

Artık önemli olan suçu işleyenden intikam alınması değil, suçu oluşturan bireysel nedenlerin yanı sıra çevresel, toplumsal, politik, ekonomik, nedenleri de görerek asıl mücadelenin bunlara karşı verilmesidir. Peki, suç eylemi ne olacaktır?  Suçun karşılığında bir “ödetme” ve “öğretme” anlayışı olacaktır. Bütün bu süreç ise insanın haklarının savunulduğu, korunduğu, suç işlemiş de olsa insana değer verilen bir süreç olacaktır” dedi.

“SUÇ MESELESİ, SAKATLIK MESELESİ HER İNSANIN BAŞINA GELEBİLECEK ŞEYLER”

Toplantıda söz alan Vali Karahan, “Bugün tesadüf oldu. Sayın İçişleri Bakanımızı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızla sabah video konferans sisteminde sayın cumhurbaşkanımızın talimatıyla başlatılan istihdamı artırıcı işsizliği kökünden sökücü kampanya, seferberlik başlatıldı. Bu konuda denetimli serbestlikte işin içinde. Çünkü neticede insanlar bir şekilde suç işleyebilir ve bu yaptığı suçun cezasını çektikten sonra da tekrar normal hayatına dönmesi beklenir. Bunun teşkilatlanması, organize hale getirilmesi içinde devletin aldığı bir takım tedbirler var. Ama maalesef bizler böyle bir kader mahkûmu lafı adamı takip ediyor. Bir anlık bir öfke ve kızgınlıkla işlenen suçun cezası bir ömür hatta çoluk çocuğuna kadarda intikal ediyor. Bu doğru değil insani de değil. Ama maalesef bu konudaki toplumsal önyargıların kuvvetinden dolayı bu tür insanlar cezaevi hayatından sonra normal hayatta yer bulamadıkları için tekrar suça yöneliyorlar. Böyle bir zincir şeklinde devam edip gidiyor. Bu konuda da bizim yapmamız gereken pek çok sorumluluğumuz var. Öncelikle bu konuda yapacağımız bu konuda kamuoyunun bu olaya sahip çıkması.  İnsanlar hata yapar. Mağdurun, suçlunun psikoloji başkadır. Böyle bir toplumsal sorunumuz var. Mahkûm sayısı artıyor modern hayatla birlikte.  Cezaevinde yaşayıp cezasını tamamlayıp çıkanların sayısı günden güne artıyor ama bu insanların toplumsal hayatta eritecek onlara normal insani bir hayat sağlayacak sistemleri de maalesef iyi çalıştıramıyoruz. Başsavcımın da dediği gibi bu mesele hepimizin. Geldiğim günden bu yana bu konuyla ilgili zaman zaman toplantılar yapıldığı ama böyle bir geniş kapsamlı biz ne yapabiliriz, katkımız ne olur şeklinde bir gayrete de girmemiştik. İnşallah bu bir başlangıç olur. Sabahki sayın bakanlarımızı programları ve şimdiki birlikte yaptığımız program buna bir başlangıç teşkil eder. Şimdiden emekleriniz, gayretleriniz için teşekkür ediyorum. Dediğim gibi bu bir suç meselesi, sakatlık meselesi her insanın başına gelebilecek şeyler. Bana bulaşmaz, ben yapmam demememiz lazım. Onun içinde o inşalara empati yaparak onların da gerçekten pişman olduğunu biliyoruz. Onun için de bu insanlara sahip çıkmak gerekir.  Bu toplumsal bir yaradır. Başsavcımıza bu konudaki duyarlılığı için teşekkür ediyorum. Bütün kamu kurum ve kuruluş temsilcileri burada, sivil toplum kuruluşları temsilcileri var. Hep birlikte bu meselede de Giresun’un ortak ve işbirliği yapabileceğini gösterelim diyorum. Teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Vali Karahan ve katılanlar Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü çalışanları tarafından “Elektronik Kelepçe” tanıtımı yapılarak, Giresun ilindeki Elektronik Kelepçe uygulamalarından bahsedilmiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"