Canikli, "Trump ekonomiyi olumsuz etkilemez"

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, ABD'de Donald Trump’ın başkan seçilmesinin Türkiye ekonomisini olumsuz yönde etkilemeyeceğini vurgulayarak, “Hem siyasi alanda hem de ekonomik alanda oradaki değişimin bizi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde TEPAV işbirliğinde yapılan Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin belirlendiği ‘Türkiye 100 Yarışması’ ödül töreni gerçekleştirildi. TOBB Konferans Salonu’ndaki programa Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, programda yaptığı konuşmada içinde bulunulan süreçte küresel kaynaklı bazı dalgalanmaların yaşandığına vurgu yaparak, “Önümüzdeki dönem için makro göstergeler, politikalar ve planlar noktasında tahminde zorlandığımız bir dönem. Küresel ölçekteki ekonomi için söylüyorum. Öngörülebilirlik noktasında sıkıntılar yaşadığımız bir dönemde bu tür başarıların elde edilebilmesi son derece daha anlamlı” dedi.

"TÜRKİYE’DE BU KADAR DALGALANMAYA RAĞMEN KAMUDAN BİR KURUŞ BANKALARA KAYNAK AKTARMA, DESTEK VERME İHTİYACI ORTAYA ÇIKMADI"

Canikli, dünya ekonomisindeki sıkıntılı dalgalanma süreçlerine rağmen Türkiye bankacılık sisteminin sorun yaşamadığını dile getirerek, “Bu kadar dalgalanmaya rağmen bankacılık sisteminde en ufak bir sıkıntının yaşanmaması kesinlikle tesadüfü değildir. Türkiye’de bu kadar dalgalanmaya rağmen kamudan bir kuruş bankalara kaynak aktarma, destek verme ihtiyacı ortaya çıkmadı. Bu çok önemli bir hadise. Sistemin çok güçlü olduğunu hala da bu gücünü artarak, sürdürdüğünü söylememiz gerekir. Bu kurumlara da güvenmemiz gerekir” dedi.

“DENİZLER HEP DALGALI OLACAK”

“Ekonomide dalgalanmalar içinde bulunduğumuz çağın kaçınılmaz bir gerçeğidir” diyen Canikli, şunları kaydetti: “Özellikle küresel şartlar, dünyanın herhangi bir noktasında meydana gelen en ufak bir gelişme bütün ülkeleri etkileyebiliyor. Yunanistan’da geçtiğimiz yıllarda bir takım sıkıntılar yaşandı. Aslında dünya ekonomisi içerisinde ve Avrupa Birliği ekonomisi içerisinde Yunanistan çok büyük bir paya sahip değil. Her açıdan çok güçlü etkileme potansiyeli olan bir ekonomi değil. Ama buna rağmen Avrupa Birliği başta olmak üzere bütün dünya bu gelişmeden olumsuz yönde etkilendi. Artık büyük küçük ülke yok. Uzak, yakın ülke de yok. Herhangi bir yerde meydana gelen bütün alanlardaki sosyal, siyasal alandaki gelişmelerde ekonominin bütün unsurlarını ve değişkenlerini etkileyebiliyor. Böyle bir çağdayız. Hesapları, kitapları da bundan sonra buna göre yapmak lazım. Denizler hep dalgalı olacak. Bazen dalga boyu biraz yükselebilecek ama sürekli olarak sakin, liman sessizliğinde durgun su bundan sonra bulmak hemen hemen imkansız. Hesabımızı, kitabımızı bu çerçevede yapmak gerekiyor.”

“BİZİM OLUŞTURDUĞUMUZ HACİM 250 MİLYAR LİRA”

Bugün itibari ile toplam yapılandırma talebinde bulunulan hacmin 40 milyar lira olduğunu kaydeden Canikli, “Bizim oluşturduğumuz hacim 250 milyar lira. Yani olur ilerde bu gelişmeler nedeni ile finansal dengesi bozulacak olan firma ortaya çıkarsa onların bu taleplerini hiç ilave bir karar almadan, bu yapı, paket içerisinde çözeriz düşüncesi ile gerçekten çok büyük bir alan oluşturduk. Kredi Garanti Fonu kefaleti ile yaptık çünkü ulaşım kolay olsun ilave teminat noktasında zorlanmasın birde o sıkıntı var” ifadelerini kullandı.

 

"İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ YIL İÇERİSİNDE NET 600 BİN İSTİHDAM OLUŞTURULACAK”

“Finansal alanda hiçbir sıkıntımız yok” ifadelerine yer veren Canikli, sözlerine şu şekilde devam etti: “Talepte bir miktar daralma olduğunu görüyoruz gerçi son gelen datalar olumlu. Tüketici güven endeksinde çok iyi rakamlar geldi. Bunun devam edeceğini düşünüyoruz. Talepteki o düşüş trendi de önümüzdeki günlerde yönünü yukarıya çevirecek. Satın alma gücü enjekte ediyoruz piyasaya. Özellikle 2017 yılında 600 bin net istihdam oluşturulması için kamu desteği ile 500 bini özel sektör tarafından doğrudan oluşturulacak. Onların bir yıl boyunca ücretleri devlet tarafından ödenecek. İş başı eğitimi dahil. 100 binde toplum yararına çalışma projesi kapsamında doğrudan kamu tarafından oluşturulacak. En az içinde bulunduğumuz yıl içerisinde net 600 bin istihdam oluşturulacak. Bu elbette işsiz kardeşlerimize iş sunulması açısından önemlidir. Aynı zamanda doğrudan piyasaya alıcı, tüketici ve talep edici olarak girecek olan bu insanlara bu kaynağın aktarılması ayrı bir öneme sahiptir."

“DALGALANMANIN EN DİP NOKTASINI GÖRDÜK, ANA YAPIYI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN KALICI BİR TAHRİBAT OLAMADI, OLMAYACAK”

Canikli, Türkiye’nin ekonomik sisteminin bütün boyutları ile bütün şoklara dayanıklı olduğuna dikkati çekerek, “Biz bunu laf olarak söylemiyoruz. Fiilen test edilmiş bir ekonomidir. Bugüne kadar en kötülerini yaşadık. Dalgalanmanın en dip noktasını gördük. Oradan çıkış başladı. Ana yapıyı olumsuz yönde etkileyen kalıcı bir tahribat olamadı, olmayacak. Dalgalanma daha durulacak biraz daha sakinleşecek. Onu da görüyoruz. Artık önümüzde meydan sizin” şeklinde konuştu.

TRUMP'IN TÜRKİYE'YE ETKİSİ

Türkiye’nin bölgesel ve jeopolitik konumundan kaynaklı risklerinin azaldığını kaydeden Canikli, söz konusu bölgelerde ticaretin çok yoğun bir seviyeye geleceğini vurguladı. Canikli, Trump’ın başkan seçilmesinden sonra ekonomi alanında çok farklı söylemlerin söz konusu olduğuna değinerek, “Bugüne kadar dünyanın pek alışık olmadığı, ekonomi ile ilgili Trump’ın bir takım projeleri, hedefleri, hayalleri var. ‘Acaba göreve geldikten sonra bunları gerçekleştirmez, değişir mi?’ gibi yorumlar vardı ama hiç öyle olmayacak gibi gözüküyor. Çünkü gelir gelmez söylediklerini çok hızlı bir şekilde uygulamaya başladı. Şuanda ekonominin ağırlığı Batı'dan Doğu’ya kayıyor. Çok net bir şekilde hem ihracatta hem üretimde. Biz bir olumsuzluk yaşamayacağız. Trump’ın söylediklerini, ‘Trump etkisi’ olarak Türkiye ekonomisi bundan olumsuz etkilenmeyecek. Hem siyasi alanda hem de ekonomik alanda oradaki değişimin bizi olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Yeşilgiresun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"