Meme Kanserinde yeni suçlu: Sütyen mi ?

İnternet ve bazı medyada suçlanan SÜTYEN KULLANIMI aklandı.

Günümüzdeki en yaygın bilgi kaynaklarının başında internet geliyor. Hemen her soru için internete başvuruyor ve sonsuz bilgilere ulaşabiliyoruz. Denetimsiz bir mecra olan internette özellikle, sağlık alanında çok yanıltıcı bilgiler de yer alıyor. Bunlardan birisi de meme kanseri gelişiminde sutyen kullanmanın önemli bir yeri olduğu söylentisi. Genelde tıpta böyle absürd konularda araştırma yapılmadığı için de, bu bilgiler insanların kafalarında ciddi şekilde karışıklığa yol açıyor.

Geçmişte yapılan bazı yayınlarda, meme kanseri gelişiminde sutyen kullanmanın meme kanserine yakalanma riskini artırdığı, kullanılan sutyenin memeyi sıkıştırarak lenf dolaşımını bozduğu ve bunun sonucu metabolizma artıklarının birikerek kanseri tetiklediği ileri sürüldü. Bu riskin sutyenin uzun süre kullanımı, özellikle gece yatarken kullanımı ile de arttığı iddia edilmişti.

Amerikan Kanser Enstitüsü tarafından desteklenen bir çalışmanın sonuçları yakın geçmişte yayınlandı*. Meme kanseri teşhisi konmuş olan 1000 kadın bu çalışmaya alındı. Bu çalışmada kadınlara, kaç yaşından itibaren sutyen kullanmaya başladıkları, günün ortalama kaç saati sutyen taktıkları, kullandıkları sutyenin altında tel destek olup olmadığı, kullandıkları sutyenin boyutu (cup size) gibi oldukça ayrıntılı sorular soruldu ve değerlendirildi.
Çalışmanın sonunda sutyen kullanımının meme kanseri riskini artırdığına dair hiçbir bulgu saptanmadı.

Özet olarak ister telli ister telsiz sutyen kullanın, isterseniz gündüz ve gece kullanın sutyenin meme kanserine neden olduğunu gösteren bilimsel bir bulgu saptanmadı ,kısacası sutyen aklandı !!.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"