Fındıkta kandırma tartışması!

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in, "Ziraat odaları 2015 yılı fındık rekoltesini yanlış tahmin etti ve üreticileri yanılttı" açıklamalarına tepki gösterdi.

Geçen sezon Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 585 bin ton, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 646 bin ton, Ziraat Odaları tarafından ise 590 bin ton rekolte açıklandığını hatırlatan Karan, “İhracatçılar birliğini ziraat odalarını suçlamak yerine geçen sezon fazladan işlem gören 150-200 bin ton fındığın nereden geldiğini açıklamalı” ifadelerini kullandı.

“Eli kalem tutan herkes doğruyu bulacaktır” diyen Karan, sözlerine şöyle devam etti: “ihraç edilen fındık miktarı 500 bin ton, iç pazarda işlem gören fındık miktarı 150 bin ton, toplam 650 bin ton. Yani Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu rakama tam denk. Ama gelin görün ki, geçen sezon işlem gören kabuklu fındık miktarı yaklaşık 800 bin ton. Yaklaşık 200 bin ton fındık nereden ve nasıl geldi?

Şimdi çıkıp bunu da yalanlayabirlisiniz ama bu sezon başından beri geçen sezondan 150 bin ton devir var dediğinizi dilinizden düşürmediğinizi hatırlatırız. Hani, sınır kapılarından fındık ithal edildiğine yönelik iddiamızı ispatlamaya davet etmişsiniz ya, işte rakamlar ortada az çok hesap, kitap bilen, eli kalem tutan herkes doğruyu, yanlışı bulacaktır. Bir ihracatçı birliği düşünün ki, üreticiye düşman, sadece yabancı alıcılara hizmet eden ve yıllardır kendi içindeki yerli alıcı firmaları iflasa sürükleyen, ihracat rakamını hiç arttırmayan ve her olumsuzlukta ziraat odalarını suçlayan bir kurum. Kaçak yollarla ülkeye fındık sokulacak, ziraat odalarını rekolteyi yanlış hesaplamış olacak ve siz üretici dostu olacaksınız yok öyle bir mantık. Üreticinin alın terini dalın ucundayken alavere, dalavere ile satacaksınız, sizlere emanet edilen fındıkları üreticinin bilgisi dışında satacaksınız, Gürcü ve Azeri fındıklarını illegal yollarla fabrikalarınıza sokacaksınız, kalitesiz fındıklar kaliteli fındığımızı lekeleyecek ondan sonra siz çıkacaksınız, ‘Türk fındığında kalite problemi var’ diyeceksiniz. Bu Türk fındığına ihanet değil de nedir? Birde üstüne dünya fındık üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştiren Türk üreticisini suçlayacaksınız. Birde, Gümrük Bakanlığını töhmet altında bıraktığımızı ileri sürüyorsunuz bizde hodri meydan diyoruz, Maliye Bakanlığı'nı göreve davet ediyoruz. Sektördeki müstahsil alışlarının çok acil incelenmesini, müstahsil makbuzları ile çiftçi kayıt sistemi ile çok acil karşılaştırılmalıdır. O zaman fındık üreticisine yapılan ihanetin boyutu ortaya çıkacaktır."

Haber: Yeşilgiresun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"