EMANET FINDIK VURGUNU MU VAR?

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, emanet fındıkların üreticinin bilgisi dışında tekelci firmaların eline geçtiğini önü sürdü. Karan; “Emanetin emaneti olmaz”  diyerek rekabet kurumunun taşeron firmaları da incelemeye almasını istedi.

Karan; “Rekabet Kurumu direk tekelci firmalara değil, alt firmaları yani taşeronları da incelemelidir. Şöyle ki, emanet fındıkları tekelci firmaya veren manavlar acaba fındık girişini gerçek sahibinden mi almıştır. Sektörde kesilen müstahsil makbuzları çiftçi ÇKS kayıtlarıyla karşılaştırılmalıdır” dedi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık sektöründe baskının sürdüğünü ve buna bağlı olarak bir türlü bir istikrar sağlanamadığını kaydetti.
Fındık fiyatının serbest piyasada asansör gibi bir inip bir çıktığını belirten Karan, üreticinin alın terinin yok sayılmamasını istedi.

“EMANETİN EMANETİ OLMAZ”

Emanet fındıkların üreticinin bilgisi dışında tekelci firmaların eline geçtiğini savunan Karan şunları sordu; “Üreticinin güvenerek emanete verdiği ürünü bilgisi dışında tüccarlardan toplayarak 2015-2016 sezonunda fiyata müdahale etmedeniz mi? Hem de üreticinin alın terini yok saymadınız mı? 2015 sezonda manavlara baskı yaparak fiyatı 8 TL’ye çektim diyerek emaneti toplamadınız mı? Ziraat Odalarının baskı ve hak arama girişimleriyle fiyat 15 liraya kadar çıkarken, üreticinin emanetine ihanet edercesine fiyat tekrar düşürülmedi mi? Türk fındığını almamak için çaba göstererek, ABD, Azeri, Gürcü ve Şili fındığını desteklemediniz m?
Türkiye’de ekonomik istikrar olsun veya olmasın siz yatırım yapmak için değil fındık üreticisinin biraz daha sömürülmesine katkı sağlarsınız.”

“REKABET KURUMU TAŞERON FİRMALARI DA İNCELEMELİ”

Rekabet Kurumu’nun harekete geçmesinin fındık üreticileri adına sevindirici olduğunu aktaran Karan, “Rekabet Kurumu direk tekelci firmalara değil, alt firmaları yani taşeronları da incelemelidir.
Şöyle ki, emanet fındıkları tekelci firmaya veren manavlar acaba fındık girişini gerçek sahibinden mi almıştır. Sektörde kesilen müstahsil makbuzları çiftçi ÇKS kayıtlarıyla karşılaştırılmalıdır” dedi.

TEKELCİ FİRMA VARLIĞINI KANITLADI

Karan açıklamasında, bugüne kadar piyasa üzerinde baskı oluşturarak, saman altından su yürütmeye çalışan malum firmanın hiçbir şey yokmuş gibi su yüzüne çıkarak, üreticiye şirin gözükmeye çalıştığını ifade etti. Karan, dolaylı yoldan Ziraat Odalarını hedef göstererek, bazı köşe yazarlarına yazılar yazdıran malum firmanın çıkıp biz “tekelci değiliz” demesi bile kendini ele verdiğinin kanıtıdır. Kaldı ki, Giresun Ziraat Odası olarak biz bugüne kadar hiçbir zaman üreticimize ürününüzü satmayı, bekletin demedik. Ne zaman serbest piyasada kafanızdaki fiyat oluşursa o zaman satın dedik. Onların söylemiyle buda arz-talep sistemi, demekti bazı üreticilerimizin kafasındaki fiyat oluşmadı ki, ürünü satmayarak bekletmeyi tercih etti. Hedef saptırarak hiç kimse üreticinin alın teriyle oynamaya kalkışmasın” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"