BEKTAŞOĞLU’DAN AFET ÖNERGESİ

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, geçtiğimiz hafta Beşikdüzü ile Eynesil’de sağanak yağmur sonrası meydana gelen afeti TBMM’ye taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Bektaşoğlu, Eynesil’de yıkılan köprülerin yapılmasını, zarara uğrayan yurttaşların mağduriyetlerinin giderilmesini, esnafın ise vergi, sigorta prim, ve kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi.

“HAYATIN NORMALE DÖNDÜRÜLMESİNDE YETERSİZ KALINDI”

Bektaşoğlu önergesinin gerekçesinde, şunları söyledi: “Yaptığımız araştırma ve yerinde incelemelerin ardından oluşan bilgilere göre, Eynesil ilçesinde; 11 Köy ve 12 mahallede 58 ev hasar görmüş ve 1 ev tamamen yıkılmış, ilçenin Derebaşı Mahallesinde bulunan Kapalı Spor Salonu ve Yüksekokulun alt katlarını su basmış, bazı işyerleri sular altında kalmış, kanalizasyon ve alt yapı sistemi tamamen çökmüştür. Aradan zaman geçmesine rağmen merkez ve köylerde afetin yarattığı enerji, sulama, ulaşım ve iletişim hizmetlerindeki aksaklıklar yerel imkanlarla giderilememiş, hayatı normale döndürmede yetersiz kalınmıştır.

Ayrıca mağdur olan esnaflarımızın ekonomik kayıplarının tespit edilerek giderilmesi yönünde de çalışma ve kapsamlı bir açıklama yoktur ve somut bir adım da atılmamıştır”

“KÖPRÜLERİ DE SORDU”

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

1- Yerel yöneticilerimiz, yöredeki yurttaşlarımız afete maruz kalan bölgenin Afet Kararnamesi kapsamına alınmasıyla sorun ve mağduriyetlerin giderileceğine inandığından, bu yönde bir çalışma gündeminizde var mıdır?

2-Afet sonrasında kamu kuruluşları ve yerel yönetim ve mağdur olan esnaf ve yurttaşlarımızın uğradıkları zararla ilgili tespitler yapılmış mıdır, bunun miktarı nedir?

3-Bu tespit sonrasında zararların karşılanması için genel bütçeden kaynak aktarılmış mıdır, aktarılmışsa bu kaynağın eşit ve adil, hizmet önceliğine göre dağıtılıp dağıtılmadığının denetim ve kontrolü yapılmakta mıdır?

4-Zarara uğrayan esnafımızın vergi, sigorta ve kredi borçları yeniden yapılandırılacak mıdır?

5- Eynesil ilçesinde mahalle ve köyleri bağlayan Topallı Deresi üzerinde; biri sel afeti sırasında yıkılan, birisi de ihaleyi alan müteahhidin kaçmasıyla 7 aydır yapılmayan 2 köprü ve Dizgine Deresi üzerinde çok sayıda köyün ilçe merkeziyle ulaşımını sağlayan hasar gören köprünün en kısa sürede yapılması için nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?

6-Giresun’da, Eynesil’de olduğu gibi pek çok derenin ıslahlarının yapılmaması ve taşkın koruma önlemlerinin alınmaması nedeniyle, sel, su baskını ve buna benzer afetler yaşandığı anlaşılmışken; bu konuda hükümet olarak projeli bütçe ödenekli bir çalışma başlatacak mısınız?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Dolmuş fiyatlarına 2 yıl sonra ayarlama yapıldı"

Bartın'da uyuşturucu operasyonu

"Türkiye tüm dünyada insani diplomasinin, huzurun, barışın sembolü haline geldi"